Serhatın Sesi / Serhat Diyarından Haberler
Serhatın Sesi / Serhat Diyarından Haberler
Haberler / Türkiye

‘Savunma Yürüyüşü’’ başladı

19.06.2020
‘Savunma Yürüyüşü’’ başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla tekrardan gündeme baroların seçim sistemi ve faaliyet yapısını değiştirmeye dönük yasa teklifine karşı 80 ilden baro başkanları, “Söz baroların” diyerek Ankara’ya ‘Savunma Yürüyüşü’’ başlattılar.

 

Türkiye Barolar Birliği (TBB) öncülüğünde oluşturulan müzakere heyetinin sonuç vermediğini düşünerek eylem süreci başlatan aralarında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Aydın’ın da bulunduğu birçok baro başkanı bulundukları şehirlerden Ankara’ya doğru yola çıktı.

‘‘İstanbul Barosu Başkanı: Yüreğimizin götürdüğü yere yürüyoruz!’’
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Bugün başladığım yolculuk basit bir yolculuk değil. Yüreğimizin götürdüğü yere yürüyoruz! Bizim yüreğimizin götürdüğü yer hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve savunmanın güvenliğidir. Bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bütün bunları toplum adına yapıyoruz. Açtığımız bu yolda siyasi iktidar da bize katılabilir” ifadelerine yer verdi.

 Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, “Ülkenin uçuruma yuvarlanmasını engellemek, hukukun üstünlüğünü savunmak için yola çıktık. Toplumun haklarını koruyan savunma bir kez daha güçlü avukat, güçlü savunma anlayışı ile halk için yürüyor” dedi.

 İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de, “Bu teslimiyet projesini kabul etmediğimizi, asla kabullenmeyeceğimizi ve meslek örgütlerimizin ele geçirilmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha duyurmaya gidiyoruz” dedi.

Mersin Barosu Başkanı: ‘‘Bu yürüyüş bizim bir başlangıcımızdır’’
Savunma yürüyüşüne Mersin Adliyesi önünden başlayan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Bize demokratik yolları kullanmaktan başka bir yol kalmadı. Umarım sesimizi tüm Türkiye’nin duyduğu gibi, tüm dünyanın duyduğu gibi, siyasi iktidar da duyar ve toplumun gerçek ihtiyaçlarına cevap verir. Bu yürüyüş bizim bir başlangıcımızdır. Bu tasarıyı geri çekin, mesleğimizin tüm sorunlarını masaya yatıralım dedik. Bizim derdimiz seçim değil, geçim dedik, adalet dedik, hukuk dedik. Ancak bunların hiçbirine cevap verilmedi. Muhatap alınmadı. 1 Haziran’daki sonuç bildirgemizde açıklamadığımız gibi demokratik hak arama yollarına başlıyoruz. Sesimizin gerçekten duyulmasını istedik. Yargının güven endeksinin diplere vurduğu, toplumun yargıya inancının kabul görmediği bir düzende, baroları savunmayı güçsüzleştirerek yargıya bir darbe daha vuruyorsunuz dedik. Gelin yargıyı hep birlikte, savunma ile birlikte güçlendirelim, halkın hak arama özgürlüğüne engel olmayalım dedik. Ancak bu taleplerimiz bugüne kadar kabul görmedi. Bize demokratik yolları kullanmaktan başka bir yol kalmadı.” dedi.

 Adana Barosu Başkanı: ‘‘Kamu yararı bakış açısı ile mücadelemizi sürdüreceğiz’’
Adana Barosu Başkanı Veli Küçük ve Yönetim Kurulu üyeleri, 3 gün boyunca Adana’dan başlayıp Tarsus, Tekir, Pozantı, Çiftehan, Ulukışla, Aksaray  ve Koçhisar’ın arından Ankara’da diğer kollarla buluşacak. Demokrasinin ve hukuk devleti kavramının ayaklar altına alındığı, muhalif kimliklerin hedef haline getirildiği karanlık bir dönemden geçildiğini ifade eden Küçük, “Bu süreç tek adam rejiminin tüm olumsuzlukları ile birlikte tüm toplumun katmanlarını etkileyecek şekilde devam ediyor. Ülkemizin salgın ile mücadele ettiği bir dönemde halkın önceliği, ekonomik sorunlar, işsizlik, sağlıkta yaşanan sorunlarken baroları, tabip odalarını TMMOB gibi yandaş haline getiremediği meslek odalarını hedef haline getirdi. Küçük, Toplumsal olaylarda, davalarda ortaya koyduğumuz gibi yine kamu yararı bakış açısı ile mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu yoldan bizi hiç kimse vazgeçirtemeyecek. Yıldırmayacak” diye konuştu.

 Eskişehir Barosu Başkanı: ‘‘Barolar susturulmak, parçalanmak ve itibarsızlaştırılmak isteniyor’’
Eskişehir’de Baro Başkanı Mustafa Elagöz, “Ülkemizde artık tuz kokmuştur. İktidarla yaptığımız görüşmelerden sonuç alamayınca, yürümek zorunda kaldık. Demokratik protesto hakkımızı kullanıyoruz. Barolar susturulmak, parçalanmak ve itibarsızlaştırılmak isteniyor. Baroların yapısının değiştirilmesi, geçmiş yıllarda FETÖ’nün devlet içinde en güçlü olduğu dönemde gündeme getirilmiş ancak başarılı olunamamıştı. FETÖ’nün yapamadığını iktidar yapmaya çalışıyor” dedi. İl sınırına gelerek bu noktadan Ankara’ya doğru yürüyüşe başladı. Eskişehir Barosu’na kayıtlı avukatların yanı sıra Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu da Elagöz’ü desteklemek amacıyla il sınırında hazır bulundu.

 Mardin Barosu Başkanı: ‘‘Ankara’da çeşitli eylemler yapacağız’’
Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, “Barolar ile görüşülmeden yapılacak olan yasa değişikliği yargı bağımsızlığını tamamen ortadan kaldıracaktır. Baro başkanları arkadaşlarımızın içinde bulunduğun müzakere süreci sonuç vermemiş, çalışmalar devam etmiştir. Bunun üzerine eylemsellik sürecini başlattık. Ankara’ya yürüyoruz. Ankara’da çeşitli eylemler yapacağız. Bizim sorunumuz hukukun üstünlüğünün gerçekleşmemesi ve adil yargılanma sorunudur. Bizim sorunumuz geçim sorunudur. Biz bağımsız yargı, insan hakları ve meslek onuru için yürüyoruz ” dedi.

Kocaeli Barosu Başkanı Avukat Bahar Gültekin Candemir de saat 10.00’da Kocaeli Adliyesi önünde avukatların katılımıyla gerçekleştirdiği basın açıklamasının ardından Ankara’ya doğru yürüyüşe geçti. Candemir, “19 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde Türkiye’de bulunan 80 baro ve Türkiye Barolar Birliği olarak imzada bulunduğumuz bildirgelerde bu yasa tasarısının ivedilikle ortadan kaldırılması ve kendi yasamızı kendimiz yapabilmemiz, uzun süreden beri devam eden akut destek problemlerimize çözüm bulabilmek adına ancak baroların yapabileceği bu tasarıya dair ortak idareyi kamuoyuna açıklamıştık. Ümit ediyorum sesimizi duyarlar ve sadece baroların değil kamu kurumu niteliğindeki bütün meslek odalarını bölmek, işlevsizleştirmek, görev alanlarını daraltmaya yönelik bu yasa değişikliği ortadan kaldırılır, vazgeçilir çünkü bizler toplumsal barış için, demokrasi ve insan hakları için mücadele eden yasalarıyla bu mücadeleyi görev ve sorumluluk yüklenmiş ve bunun farkında olan kurumlarız. İnşallah bu yürüyüşün sonu aydınlık günlere ulaşır ve başarılı olur” dedi. 

Van Barosu Başkanı: ‘‘Mesleğimizin bağımsızlığı için Ankara’ya doğru adım atacağız’’
Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, Van Adliyesi önünde açıklama yaptı. Uçar, şöyle konuştu: “Bizlerden meslektaşlarımızın haklarını korumamamızı, tutuklu olan meslektaşlarımızın adil yargılanmalarını istemememizi, kadına yönelik şiddete ve çocuk istismarına karşı durmamamızı, toplumun haklarını korumamamızı, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü savunmamamızı, yurttaşın seçme ve seçilme hakkını gasp beden kayyum uygulamasına, seçilmiş belediye başkanlarının ve milletvekillerinin tutuklanmasına itiraz etmememizi, çevremizin, doğal güzelliklerimizin ve bize kalan mirasın talan edilmesine karşı mücadele etmememizi istiyorlar. Ölüm orucunda olan meslektaşlarımız Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma taleplerini duymamamızı, halen cezaevlerinde olan meslektaşlarımız Av. Bekir Kaya, Av. Selçuk Kozağaçlı, Av. Sevda Çelik Özbingöl’ün ve daha birçok meslektaşımızın yargılamalarına ilişkin hukuksuzlukları görmezden gelmemizi, Av. Tahir Elçi’nin gerçek katillerinin yargılanmamasını istiyorlar. Van Barosu olarak hak, hukuk, adalet için yürüyeceğiz, tam bağımsız, güçlü bir yargı için yürüyeceğiz, tarihsel sorumluluğumuz gereği, yargının kurucu unsuru olan avukatlığın, mesleğimizin bağımsızlığı için Ankara’ya doğru adım atacağız. Van Barosu mücadele etmekten hiçbir zaman vazgeçmedi, yasa tasarısı geri çekilinceye kadar da mücadele etmeye devam edecektir.”

 

Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt da sabah saatlerinde Ankara’ya doğru yola çıktı. Bozkurt, “Güzergâhlarımız farklı, gönüllerimiz bir, istikametimiz aynı” ifadelerine yer verdi. Baroların savunma yürüyüşü gün boyu devam edecek. Trabzon Barosu saat 11:00’da, Diyarbakır, 17.00’da Gaziantep Barosu ise saat 16.00’da yürüyüşe başladı. Baro başkanlarını Ankara’ya girişte Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan karşılayacak.

Ankara’ya ulaşan baro başkanları Türk Barolar Birliği'ne (TBB) olağanüstü toplantı taleplerini iletecek. Ardından da Anıtkabir’e ve TBMM’ye ziyaretlerde bulunacaklar. Söz konusu yasa değişikliğine karşı farklı protestolar üzerinde görüşen barolar, cübbeli yürüyüş, duran adam eylemi gibi seçenekleri tartışıyorlar.

 

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş